Nieuws Metaaltechniek...

Metaaltechniek: wat is het en welke beroepen vallen eronder?

Niels Nentjes
Kennis
14/10/2021
7 minuten

Nederland kent veel bedrijven die actief zijn in de metaaltechniek. De metaaltechniek (ook wel metaalbewerking genoemd) is de techniek waarbij metalen worden bewerkt om onderdelen, halffabricaten en constructies te maken. Er zijn veel mensen werkzaam in de metaaltechniek, die ieder hun eigen specialisme en vaardigheden hebben. Mensen die niet bekend zijn in de metaaltechniek vragen zich vaak af wat werken in de metaaltechniek inhoudt. Dit artikel geeft antwoord op die vraag.

Wat is metaalbewerking eigenlijk?

Metaalbewerking wordt ingezet om verschillende constructies te maken. Denk hierbij aan bruggen, schepen maar ook grote jachten. Metaalbewerking processen zijn op te delen in twee groepen: verspanende metaalbewerking en niet-verspanende metaalbewerking.

Verspanende metaalbewerking

De eerste vorm die onderscheiden wordt is verspanende metaalbewerking. Verspanende metaalbewerking houdt in dat er kleine spaantjes in het metaal worden verwijdert door middel van boren, slijpen, draaien, frezen, schaven of zagen. Er wordt gebruik gemaakt van hand- of machinegereedschap om de massa van het oorspronkelijke stuk metaal af te laten nemen.

Niet verspanende metaalbewerking

Een andere vorm van metaalbewerking is niet verspanende metaalbewerking. Bij niet verspanende metaalbewerking gaat het om bewerkingstechnieken als walsen, zetten en snijden. De bekendste vorm van niet verspanende metaalbewerking is waarschijnlijk lassen. Hierbij worden twee of meer stukken metaal met elkaar verbonden. Niet verspanende metaalbewerking is bedoeld om de oorspronkelijke massa niet te laten afnemen.

Waarom werken in de metaaltechniek?

Werken in de metaaltechniek is om meerdere redenen interessant te noemen. Veel bedrijven die actief zijn in de metaaltechniek bieden uitdagende en verantwoordelijke functies. Daarnaast werken veel bedrijven in de metaaltechniek voor internationale opdrachtgevers, waardoor het met regelmaat voorkomt dat je als leidinggevende in de metaaltechniek op reis bent voor klanten in binnen- en buitenland.

Misvattingen over werken in de metaaltechniek

Werken in de metaaltechniek brengt veel uitdagingen met zich mee. Toch bestaan er ook een aantal misvattingen over het werken in deze industrie.

Ongezonde en onveilige werkomstandigheden

Vaak wordt gezegd dat de werkomstandigheden in de metaaltechniek ongezond zijn. Tegenwoordig is werken in de metaaltechniek vanwege de hoge standaarden uiterst veilig te noemen. Er komen weinig incidenten voor in de metaaltechniek en ook zijn de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot langdurige gezondheidsrisico’s uiterst betrouwbaar te noemen. De tijd dat werken in de metaaltechniek grote risico’s met zich meebrengt zijn daarmee verleden tijd.

Laag salaris

Ook de uitspraak dat er in de metaaltechniek een laag salaris verstrekt wordt is een misvatting. Uiteraard kennen de functies in de metaaltechniek verschillende salarisniveau’s, maar dat er hoge salarissen te verdienen zijn in de metaaltechniek staat inmiddels wel vast. De schaarsheid van het personeel maakt tevens dat het juist interessant kan zijn om deze sector in de gaten te houden.

Werk is fysiek zwaar

Hoewel werken in de metaaltechniek zeker niet tot de lichtste beroepen hoort, is het voor de meeste mensen fysiek gezien goed uit te voeren. Veel taken in de metaaltechniek zijn geautomatiseerd, waardoor men fysiek minder belast wordt.

Niet geschikt voor vrouwen

Vroeger werkten er voornamelijk mannen in de metaaltechniek. Tegenwoordig zijn ook vrouwen steeds meer werkzaam in de technische sector, waaronder in de metaaltechniek. Het is daarom geen sector meer waarin uitsluitend mannen werkzaam zijn.

Banen in de metaaltechniek

Binnen de metaaltechniek worden er diverse functies onderscheiden. De meest voorkomende banen in de metaaltechniek zijn de volgenden.

Productieleider

Als productieleider in de metaaltechniek heb je een verantwoordelijke functie. De projectleider zorgt ervoor dat het productieproces bewaakt wordt. Het gaat daarbij niet alleen om het coördineren van mens en machine, maar ook zaken als veiligheid en kwaliteit spelen een belangrijke rol. Als productieleider zorg je dat het productieproces constant geoptimaliseerd wordt, zodat de efficiëntie van de productie omhoog gaat. Daarnaast houd je de medewerkers die betrokken zijn bij het productieproces gemotiveerd. Als productieleider is het belangrijk dat je niet bang bent om de leiding te pakken, want je stuurt in veel gevallen grote teams aan.

Machinebankwerker

Als machinebankwerker heb je een uitvoerende functie in de metaaltechniek. Je realiseert onderdelen voor werktuigen en machines door ze op de juiste manier te lassen, slijpen, boren of monteren. Als machinebankwerker is het belangrijk om een technische achtergrond te hebben, maar ook om creatief te zijn. Je moet goed kunnen nadenken over de juiste vormen, montage en veiligheidsmaatregelen. De machinebankwerker heeft een verantwoordelijke taak. Het is immers van belang dat je de juiste producten oplevert.

Assemblage medewerker

Een andere veel voorkomende functie in de metaalindustrie is die van assemblage medewerker. Als assemblage medewerker ben je verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van metalen machines. Het kan daarbij gaan om simpele constructies, maar ook geavanceerde apparaten voor bijvoorbeeld tandartspraktijken of ziekenhuizen. Als assemblage medewerker is het belangrijk dat je in teamverband kan werken en dat je oog hebt voor detail. Doorgaans is ervaring in de metaaltechniek of een verwante vooropleiding gewenst wanneer je op vacatures reageert.

De toekomst van met de metaaltechniek

Er is reden genoeg om te concluderen dat er veranderingen gaan plaatsvinden in de metaaltechniek. De afgelopen jaren heeft er veel technische vooruitgang in de metaaltechniek plaatsgevonden: de efficiëntie van de productieprocessen is omhoog gegaan en de metaaltechniek is veranderd van een arbeids gedreven sector naar een geautomatiseerde sector. Maar wat mogen we verder verwachten?

Duurzaamheid

Duurzaamheid zal voor de metaaltechniek een belangrijke rol gaan spelen. Het klimaatakkoord heeft als gevolg dat bedrijven in de metaaltechniek grote ontwikkelingen moeten doormaken op het gebied van energie neutraliteit. Er kan nog veel winst behaald worden op het duurzaam winnen van ijzererts. Daarnaast is het niet onwaarschijnlijk dat het transporteren en produceren van metaal op een autonome manier gebeurt in de toekomst.

Ook het gebruik van duurzame energiebronnen in het productieproces is belangrijk. Het gebruik van hernieuwbare energie (bijvoorbeeld vanuit windmolens of zonnepanelen) is een belangrijk uitgangspunt waar de komende jaren veel focus op zal zijn. Hoewel er veel energiewinst behaald is in de metaaltechniek, is het van belang dat machines nog duurzamer worden. Door een energieneutraal productieproces te realiseren kan er vanuit het perspectief van duurzaamheid veel winst worden behaald.

Digitalisering en data-integratie

Bedrijven in de metaaltechniek dienen in de toekomst systemen in te richten op grote hoeveelheden data. Het integreren van data management in de onderhoud van machines en het waarborgen van de kwaliteit speelt momenteel al een rol, maar zal in de toekomst nog belangrijker worden. Niet alleen worden machines voorzien van slimme sensoren waarmee de efficiëntie en onderhoudsbehoefte in kaart wordt gebracht, maar ook materialen dienen te worden voorzien van sensoren zodat er tijdig kan worden ingesprongen op veiligheidsrisico's. De rol van kunstmatige intelligentie kan ook een rol in de metaaltechniek gaan spelen. Met name in het voorspellen van onderhoudsbehoefte is kunstmatige intelligentie belangrijk, maar ook bij het onderhoud van machines zelf kan het een rol spelen.

Automatisering van het productieproces zal ervoor zorgen dat de taak van de werknemer zal veranderen. Zoals eerder genoemd is de rol van de medewerker de afgelopen jaren al veranderd, waardoor fysieke belasting beperkt wordt. In de toekomst zal automatisering voor een hogere efficiëntie kunnen zorgen.

Metaalbewerking in Nederland

Volgens het CBS telde Nederland in 2018 in totaal 27.155 metaalbedrijven. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om eenmanszaken (z’n 17.000 eenpitters tegenover 10.000 bedrijven met twee of meer werknemers). In de metaalbewerking vind je een groot aantal zzp’ers (denk aan lassers) die zichzelf laten inhuren door bijvoorbeeld bouwbedrijven.

De metaalbewerking is daarnaast een ontwikkelde sector waarin ruimte is voor veel innovatie. Nederlandse metaalbedrijven staan aangeschreven als kundige bedrijven die wereldwijd worden ingezet om metaalconstructies te bewerken.

Metaalbewerking vacatures bij Werkstede

Werkstede biedt met regelmaat verschillende vacatures aan in de metaalbewerking sector. Het gaat met name om werkvloer functies zoals productieleider, werkplaatschef, machinebankwerker, constructiebankwerker of assemblage bankwerker.

Wanneer je geïnteresseerd bent in een functie in de metaalbewerking is het aan te raden om je in te schrijven bij Werkstede. Je blijft dan op de hoogte van de laatste vacatures.

Metaaltechniek

Ook interessant

Efficiëntie en innovatie: Praktisch advies voor vakmensen in de Procestechniek

In de snel veranderende wereld van de procestechniek is het cruciaal dat je als vakprofessional voortdurend bijleert en jezelf ontwikkelt. Of je nu een operator, monteur of een andere technische specialist bent, deze adviezen helpen je om te excelleren in je vakgebied.

Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor een gezonde levensstijl en kan helpen stress en burn-out te voorkomen.

In deze blog geven wij tips over hoe je een betere balans kunt vinden tussen werk en privéleven, zoals het stellen van grenzen, het nemen van pauzes en het plannen van vrije tijd.

Ontdek je talenten in werk: 5 stappen naar succes

Of je nu net begint aan je carrière of al jarenlang werkervaring hebt, het ontdekken van je talenten in werk is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en succes.

In deze blog omschrijven wij vijf stappen die je kunt nemen om je talenten in werk te ontdekken.

De voordelen van empathisch vermogen op jouw werkplek

Empathie is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze steeds meer verbonden en diverser wordende samenleving. In het bijzonder is het belangrijk op onze werkplek, waar we dagelijks met een breed scala aan mensen communiceren.

Benieuwd hoe dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere resultaten voor jouw organisatie? Check deze blog.

De 36 urige werkweek: de voor- en nadelen van 36 uur werken per week

De 36-urige werkweek krijgt steeds meer bekendheid, meer bedrijven kiezen ervoor om van de gebruikelijke 40-uur af te stappen en dat is niet voor niets. Een 40-urige werkweek neemt namelijk een groot deel van je leven in beslag en een werkweek van 36-uur kan daar verandering in brengen. 36 uur werken per week kent voor- en nadelen, in deze blog zetten wij ze voor je op een rij!

Tien signalen dat je je baan niet leuk vindt en op zoek moet gaan naar iets anders

Je voelt al een tijdje dat het niet lekker loopt. Op het werk voel je je niet (meer) zo op je plek, maar doet je best om maar gewoon door te gaan, de knop om te zetten en je vooral ‘niet zo aan te stellen’. Totdat je merkt dat je het eigenlijk helemaal niet volhoudt, je deze signalen niet meer kunt negeren en je steeds beter gaat beseffen dat je je werk toch echt niet meer leuk vindt.

I Stock 1128758749 VVVV
>

Neem contact op

Contact
>