Nieuws 36 urige werkw...

De 36 urige werkweek: de voor- en nadelen van 36 uur werken per week

Kennis
26/07/2022
5 minuten

De 36-urige werkweek krijgt steeds meer bekendheid. Meer bedrijven kiezen ervoor om van de gebruikelijke 40-uur af te stappen en dat is niet voor niets. Een 40-urige werkweek neemt namelijk een groot deel van je leven in beslag en een werkweek van 36-uur kan daar verandering in brengen. 36 uur werken per week kent voor- en nadelen, in deze blog zetten wij ze voor je op een rij!

Wat is dat: een 36-urige werkweek?

Een werkweek van 36 uur houdt in dat je vier dagen negen uur per dag werkt, in plaats van vijf dagen acht uur. Een werkweek van vier dagen dus. Óf optie twee: een werkweek van vijf dagen van acht uur, met om de week een dag vrij. En als laatst optie drie: per week vierenhalve dag (van acht uur) werken in plaats van vijf.

Voordelen 36 uur per week werken

Een werkweek van 36 uur kent verschillende voordelen. Je leest ze hier:

Goed voor je werk-privé balans

Doordat je een extra vrije dag per week of om de week hebt, houd je meer tijd over voor je privéleven. Je kunt vaker je vrienden zien en houdt meer tijd over voor hobby’s en andere dingen naast je werk. Dat maakt het gemakkelijker om een goede balans tussen je werk en privéleven te houden.

Verder heb je met een extra vrije dag ook meer tijd om te investeren in jezelf: bijvoorbeeld voor het volgen van interessante cursussen en trainingen of om eindelijk te starten met freelancen. Zo kun je je je baan en je passie (blijven) combineren!

Een kortere werkweek geeft rust, goed voor je mentale gezondheid

Door een kortere werkweek heb je meer tijd om jezelf op te laden en tijd te besteden aan je privéleven. Je hebt minder het gevoel alsof je leven grotendeels uit werk bestaat, want door een extra vrije dag te creëren geef je jezelf meer rust en ruimte. Dat maakt de kans op burn-out klachten kleiner en zorgt ervoor dat medewerkers gezonder en gelukkiger zijn. Dit is ook bevorderlijk voor de productiviteit binnen de organisatie. En uiteindelijk gaat alles ook weer hand in hand: productiviteit, plezier in je werk en goed in balans zijn, maakt je een blijer mens. En dat is waar we voor gaan!

Productiviteit stijgt

We hadden het er al even kort over, maar korter werken zorgt ervoor dat je productiever bent, ook al werk je minder uren. Waarom? Korter werken betekent dat je agenda strakker ingedeeld is, je moet je tijd nu immers nuttiger gebruiken en dat zorgt ervoor dat je productiever bent. Meetings worden korter en/of efficiënter afgehandeld, bijvoorbeeld via de mail of middels een belletje.

Ook zorgt de extra vrije dag bij een 36-urige werkweek ervoor dat medewerkers meer gemotiveerd zijn en daardoor meer gedaan krijgen. Die extra vrije dag voelt namelijk als een soort beloning en dat doet de productiviteit stijgen.

Nadelen van een 36-urige werkweek:

Is een kortere werkweek alleen maar positief? Misschien niet helemaal. Aan de voordelen kleven namelijk ook weer een aantal nadelen, je leest ze hier:

Je maakt lange dagen

Wanneer je negen uur op een dag werkt in plaats van acht uur, maak je lange dagen en die zijn niet per se productiever. Je merkt dit zelf waarschijnlijk ook al op je acht-uur-durende dag, ‘s ochtends knal je er doorheen, maar ’s middags sijpelt je productiviteit langzaam weg of andersom. Grote kans dat jij in negen uur dan ook niet veel meer gedaan krijgt dan in acht uur. Onderzoek toont zelfs aan dat wij ons over het algemeen maar vijf uur per dag kunnen concentreren. Het zou volgens dit artikel zelfs beter zijn om wel vijf dagen te werken, maar per dag minder uren te maken.

Aan de andere kant: hoe minder tijd om alles in te plannen, hoe meer je wel moét doen. Dus minder werken werkt in die zin wél productief. Maar: dan moeten natuurlijk wel al je collega’s dezelfde werkweek aanhouden.

Je moet harder werken

Van het een komt het ander: wanneer je hetzelfde werk doet, in minder uur, kan het zijn dat je meer werkdruk ervaart. Al helemaal in combinatie met de bovenstaande vijf uur durende concentratieboog. Dit is vooral het geval wanneer niet iedereen binnen het bedrijf een 36-urige werkweek heeft, maar je ook collega’s met een 40-urige week hebt die bepaalde dingen van jou blijven verwachten. Kwestie van goed overwegen en goede afspraken maken dus!

Je verdient minder salaris

Wanneer je minder uren maakt, verdien je minder. Dat spreekt misschien voor zich, maar kan een nadeel voor jou vormen. Onthoud wel goed: salaris is niet verantwoordelijk voor werkgeluk én die vier uur minder per week kan jou op andere vlakken een hoop winst opleveren!

Ben jij gelukkig op je werk? Of op zoek naar een baan waar je wél gelukkig van wordt? Bij Werkstede helpen we je graag mee in deze zoektocht. Bij ons staat werkgeluk voorop en weten we hoe belangrijk een passende baan kan zijn. Neem contact met ons op en we bespreken graag en vrijblijvend wat we voor jou kunnen betekenen!

36 urige werkweek

Ook interessant

Efficiëntie en innovatie: Praktisch advies voor vakmensen in de Procestechniek

In de snel veranderende wereld van de procestechniek is het cruciaal dat je als vakprofessional voortdurend bijleert en jezelf ontwikkelt. Of je nu een operator, monteur of een andere technische specialist bent, deze adviezen helpen je om te excelleren in je vakgebied.

Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor een gezonde levensstijl en kan helpen stress en burn-out te voorkomen.

In deze blog geven wij tips over hoe je een betere balans kunt vinden tussen werk en privéleven, zoals het stellen van grenzen, het nemen van pauzes en het plannen van vrije tijd.

Ontdek je talenten in werk: 5 stappen naar succes

Of je nu net begint aan je carrière of al jarenlang werkervaring hebt, het ontdekken van je talenten in werk is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en succes.

In deze blog omschrijven wij vijf stappen die je kunt nemen om je talenten in werk te ontdekken.

De voordelen van empathisch vermogen op jouw werkplek

Empathie is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze steeds meer verbonden en diverser wordende samenleving. In het bijzonder is het belangrijk op onze werkplek, waar we dagelijks met een breed scala aan mensen communiceren.

Benieuwd hoe dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere resultaten voor jouw organisatie? Check deze blog.

Tien signalen dat je je baan niet leuk vindt en op zoek moet gaan naar iets anders

Je voelt al een tijdje dat het niet lekker loopt. Op het werk voel je je niet (meer) zo op je plek, maar doet je best om maar gewoon door te gaan, de knop om te zetten en je vooral ‘niet zo aan te stellen’. Totdat je merkt dat je het eigenlijk helemaal niet volhoudt, je deze signalen niet meer kunt negeren en je steeds beter gaat beseffen dat je je werk toch echt niet meer leuk vindt.

Jobhoppen: de voor- en nadelen

Jobhoppen: het ‘snel’ wisselen van baan naar baan, is tegenwoordig steeds gebruikelijker. Vooral onder de jonge generatie is het steeds minder populair om lange tijd bij één en dezelfde werkgever te blijven werken. Dit was vijftig jaar geleden nog wel anders! Je hele leven bij dezelfde werkgever werken is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van jobhoppen. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!

I Stock 1128758749 VVVV
>

Neem contact op

Contact
>