Nieuws Carrièreswitch...

Carrièreswitch maken: hoe kom ik erachter wat ik wél wil?

Kennis
20/04/2022
3 minuten

Wat is een carrièreswitch eigenlijk?

Een carrièreswitch maken is simpel gezegd een (compleet) andere weg inslaan dan je huidige carrière. Deze keuze wordt gemaakt als blijkt dat je huidige werk(veld) toch niet (meer) bij jou als persoon past. Vaak tonen zich na verloop van tijd steeds meer redenen dat het tijd is om een nieuwe professionele weg te bewandelen.

Het maken van een carrièreswitch wordt vaak gezien als een moeilijke en intimiderende beslissing, toch pakt dit besluit, mits wel doordacht, vaak zeer positief uit. Er zijn een aantal zaken die je hiervoor bij jezelf na kunt gaan.

Waarom een andere baan?

Het eerste wat je bij jezelf moet nagaan is: ‘waarom?’ Waarom wil jij wat anders? Waar schuurt het? Het is belangrijk hier goed over na te denken, want een carrièreswitch is niet niks. Weet daarom wie je bent, wat je wilt en wat je zoekt in een baan.

Er zijn verschillende redenen waar dit gevoel uit voort kan komen. We kunnen grofweg onderscheid maken tussen persoonlijke of professionele redenen, maar vaak gaat het hier om een combinatie van verschillende redenen.

Persoonlijke redenen / intrinsieke redenen

Persoonlijke beweegredenen of intrinsieke redenen komen veelal voort vanuit emotie en gevoel. Een aantal voorbeelden van deze redenen zijn:

 • Burn-out

 • Stress

 • Geen fijne werkomgeving

 • Niet kunnen benutten van je talenten

 • Geen interesse meer in je huidige werk(veld)

Professioneel perspectief / extrinsieke redenen

Professionele of extrinsieke redenen komen voort vanuit externe factoren die bij je huidige baan horen. Een aantal voorbeelden van deze redenen zijn:

 • Werktijden

 • Werkafstand

 • Salaris

 • Weinig perspectief op doorgroeimogelijkheden

Hoe merk ik dat ik toe ben aan een carrièreswitch?

Je merkt vaak dat je toe bent aan een carrièreswitch doordat je motivatie verliest. Daar waar je eerder waarschijnlijk met veel motivatie en ideeën naar je werk ging, is dat nu weg. Dit kan te maken hebben met het wegvallen van je intrinsieke beweegredenen, maar ook doordat de extrinsieke factoren je niet langer motiveren.

Hoe merk je dat je motivatie verliest? Je komt steeds moeilijker uit bed op de dagen dat je moet werken, je hebt het gevoel dat je jezelf letterlijk naar werk moet slepen en je werk neemt veel van je energie.

Wanneer je merkt dat je de motivatie niet terugkrijgt is het tijd om aan de bel te trekken. Bespreek je situatie met je werkgever of vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Deze personen kunnen met je meedenken en je verder helpen.

Carrièreswitch op latere leeftijd

Van baan veranderen na je 50e, werken en leren na je 40e, het lijkt misschien onbegonnen werk. Echter, het is nooit te laat om een nieuw pad in te slaan. Waar een wil is, is immers een weg. Wel is het belangrijk om (ongeacht je leeftijd) een doordacht besluit te nemen en niet te hard van stapel te lopen.

Carrièreswitch; maar wat?

“Hoe kom ik erachter wat ik dan wél wil doen?” Dit is een vraag waar mensen die denken aan het maken van een switch veel mee worstelen. Je wilt graag een goede keuze maken en niet daarna weer hoeven te veranderen van baan. Om erachter te komen wat je wil kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Waarom wil ik een andere baan?

 • Wat zijn mijn skills?

 • Waar krijg ik energie van?

Op zoek naar nieuwe uitdagingen

Wanneer je weet wat je wilt en welk carrièrepad je in gaat slaan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw nieuwe uitdaging. Ga op zoek naar vacatures, solliciteer bij bedrijven die jou écht aanspreken én maak gebruik van je netwerk.

Carrièreswitch vacatures vind je bij Werkstede

Een switch maken? Binnen Werkstede hebben we verschillende functies in de techniek, productie, logistiek en industrie. Ben je er al uit wat je nieuwe pad wordt of nog niet (helemaal)? Geen punt, want juist daar helpen wij je bij. Verder kunnen we meedenken over mogelijkheden voor omscholing bij één van onze opdrachtgevers en hebben wij een ruim aanbod aan vacatures waar misschien wel jouw nieuwe rol tussen zit!

Carrière Switch maken

Ook interessant

De 36 urige werkweek: de voor- en nadelen van 36 uur werken per week

De 36-urige werkweek krijgt steeds meer bekendheid, meer bedrijven kiezen ervoor om van de gebruikelijke 40-uur af te stappen en dat is niet voor niets. Een 40-urige werkweek neemt namelijk een groot deel van je leven in beslag en een werkweek van 36-uur kan daar verandering in brengen. 36 uur werken per week kent voor- en nadelen, in deze blog zetten wij ze voor je op een rij!

Tien signalen dat je je baan niet leuk vindt en op zoek moet gaan naar iets anders

Je voelt al een tijdje dat het niet lekker loopt. Op het werk voel je je niet (meer) zo op je plek, maar doet je best om maar gewoon door te gaan, de knop om te zetten en je vooral ‘niet zo aan te stellen’. Totdat je merkt dat je het eigenlijk helemaal niet volhoudt, je deze signalen niet meer kunt negeren en je steeds beter gaat beseffen dat je je werk toch echt niet meer leuk vindt.

Jobhoppen: de voor- en nadelen

Jobhoppen: het ‘snel’ wisselen van baan naar baan, is tegenwoordig steeds gebruikelijker. Vooral onder de jonge generatie is het steeds minder populair om lange tijd bij één en dezelfde werkgever te blijven werken. Dit was vijftig jaar geleden nog wel anders! Je hele leven bij dezelfde werkgever werken is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van jobhoppen. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!

Intrinsieke motivatie stimuleren: 7 manieren om alles uit jezelf te halen

Het vinden van intrinsieke motivatie kan lastig zijn. Soms lukt het gewoon even niet om jezelf 100% voor iets in te zetten, en dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Met behulp van deze 7 tips zorg jij ervoor dat je alles uit jezelf haalt.

Hoe ziet een cv eruit? Haal het maximale eruit met onze tips!

Hoe ziet een cv eruit? Het is een vraag die wij regelmatig van onze kandidaten krijgen. Veel mensen hebben moeite om een correct cv op te stellen, waardoor er veel talent verloren gaat.

Sollicitatiegesprek voorbereiden: 15 tips en trucs

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is belangrijk wanneer je voor het eerst oog in oog komt te staan met jouw potentiële werkgever. Maar hoe kun jij je op de best mogelijke manier presenteren aan jouw mogelijke toekomstig werkgever?

I Stock 1128758749 VVVV
>

Neem contact op

Contact
>