Nieuws Sollicitatiege...

Sollicitatiegesprek voorbereiden: 15 tips en trucs

Niels Nentjes
Kennis
21/10/2021
6 minuten

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is belangrijk wanneer je voor het eerst oog in oog komt te staan met jouw potentiële werkgever. Het sollicitatiegesprek is hét moment om de beste versie van jezelf te laten zien, maar tegelijkertijd ook een moment dat behoorlijk stressvol kan zijn. Maar hoe kun jij je op de best mogelijke manier presenteren aan jouw mogelijke toekomstig werkgever? In dit artikel krijg je 15 tips en trucs om het onderste uit de kan te halen.

1. Zorg dat je op de hoogte bent van de organisatie en de markt waarin de organisatie opereert

In iedere organisatie komt het onvermijdelijke onderwerp ‘de organisatie’ ter sprake. Zorg dat je je goed voorbereid door de organisatie te analyseren. Zorg dat je de organisatie -voor zover dat kan- door en door kent.

Google de organisatie, verdiep je in de markt waarin de organisatie actief is. Door ook wat te kunnen zeggen over bijvoorbeeld de concurrenten van de organisatie laat je blijken dat je interesse hebt in de organisatie en de markt waarin de organisatie opereert.

2. Maak voor jezelf (en de organisatie) duidelijk waarom jij de meest geschikte kandidaat bent

Voordat je een sollicitatiegesprek in gaat is het belangrijk om zo’n drie tot vijf punten te bedenken waarom jij de meest geschikte kandidaat voor een bepaalde vacature bent. Zorg dat je deze sterke punten zo sterk mogelijk beargumenteerd. Geef niet alleen aan dat het jouw sterkte punten zijn, maar ondersteun de sterke punten met voorbeelden. Bijvoorbeeld: “Ik ben erg ondernemend, zo startte ik een eigen webshop”.

Zorg daarnaast dat je aan je gesprekspartner vertelt wat jou zo interesseert in de functie en met welke van jouw interesses de functie strookt. Het bedrijf moet echt het gevoel hebben dat je de baan heel graag wilt.

3. Bereid je voor op de standaard vragen

In ieder sollicitatiegesprek zijn er een aantal standaardvragen. Beoordeel voor jezelf wat voor vragen op basis van jouw persoon gesteld kunnen worden. Dit zouden vragen kunnen zijn over je vooropleiding, eerdere banen maar ook hobby’s. Een goede manier om je voor te bereiden op deze standaardvragen is om aan de hand van jouw CV een vragenlijst op te stellen. Welke vragen zou jij jezelf stellen als je het CV wat jij aan jouw potentiële werkgever laat zien?

Een aantal vragen die vaak in sollicitatiegesprekken terugkomen zijn de volgende:

  • Waarom zou je graag willen werken voor [bedrijf]?

  • Hoe ben je onze vacature tegengekomen?

  • Waarom ben je op zoek naar een baan? Of waarom ben je op zoek naar een andere baan?

  • Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?

  • Waar zie jij jezelf in vijf jaar?

  • Wat is jouw droombaan?

  • Wat verwacht je van een leidinggevende

4. Bereid zelf ook vragen voor

Naast het voorbereiden op antwoorden, is het verstandig om zelf een aantal vragen voor te bereiden. Hiermee laat je zien dat je serieuze interesse in de functie hebt. Aan het eind van een sollicitatiegesprek krijg je vaak de vraag of jij zelf nog vragen hebt.

Bereid altijd twee of drie vragen voor waarmee jij laat zien dat je oprechte interesse in de functie hebt waarop je solliciteert. Een aantal voorbeeldvragen die jij kunt gebruiken zijn:

  • Hoe zou volgens u de ideale kandidaat voor deze functie eruit zien?

  • Wat maakt het zo fijn om voor deze organisatie te werken?

5. Oefen jouw sollicitatiegesprek

Het klinkt misschien als een voor de hand liggende tip, maar oefening baart kunst. Ook met solliciteren! Probeer te oefenen door antwoorden te geven op de voor de hand liggende vragen (zie tip 3). Door constant de antwoorden op de mogelijke vragen te herhalen wordt het makkelijker om ook in het echt antwoord te geven op de scherpe vragen van de interviewer.

Er zijn meerdere manieren om jouw sollicitatie skills te oefenen. Ga samen met vrienden oefenen of neem jezelf op met een smartphone. Luister het terug en verbeter jezelf totdat het gewenste resultaat bereikt is.

6. Onthoud dat de eerste vijf minuten het belangrijkst zijn

Verschillende studies hebben aangetoond dat de eerste vijf minuten het allerbelangrijkst zijn in een sollicitatiegesprek. Dit betekent niet dat je geen kans maakt als het even niet lekker loopt in het begin, maar wel dat je met 1-0 voorstaat als je een knallend begin hebt. Wees enthousiast en laat zien dat jij graag deze functie wilt hebben.

Het is verstandig om met een positieve noot over het bedrijf te beginnen waar je solliciteert. Hiermee laat je een positieve indruk achter.

7. Wees assertief tijdens het gesprek

Onthoud dat assertiviteit in een sollicitatiegesprek altijd wordt gewaardeerd. Wacht niet af en laat gerust zien wat je in huis hebt. Denk niet dat het niet beschaafd is als je zelf dingen gaat vertellen en vragen, want het is juist goed. Het is jouw verantwoordelijkheid dat het bedrijf er tijdens een sollicitatiegesprek achter komt waar ze voor jou moeten kiezen.

8. Denk en wees positief

Niemand vindt het leuk als je veel klaagt of negatief bent. Probeer tijdens een sollicitatiegesprek te allen tijde positief te blijven. Ook als je vragen krijgt met een negatieve strekking doe je er goed aan om dit om te buigen naar iets positiefs.

Als je bijvoorbeeld een vraag krijgt over het vak dat je op school het minst leuk vond, kan je dit ombuigen naar iets goeds. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je een bepaald vak erg lastig vond, maar desondanks voldoening hebt gehaald uit het feit dat het zo’n uitdaging was.

9. Neem een kopie van je CV mee

Het kan voorkomen dat het bedrijf jouw CV niet heeft meegenomen naar het gesprek. Een kopie van je CV meenemen is altijd een verstandige keus, want het kan een hoop (kostbare) tijd besparen.

10. Wees voorbereid op de “vertel eens wat over jezelf” vraag

We hadden het in punt drie al even over het voorbereiden van de standaardvragen, maar de vraag “vertel eens wat over jezelf” verdient een apart kopje. Het is een vraag die in de meeste sollicitatiegesprekken naar voren komt, en het is gewoon belangrijk om een goed verhaal te hebben op het moment dat deze vraag gesteld wordt.

Wanneer jou gevraagd wordt om meer over jezelf te vertellen is het belangrijk om je niet te beperken tot zaken als jouw familie, hobby’s en huisdieren. De organisatie hoort natuurlijk liever over jouw vaardigheden en ervaringen.

Als je je voorbereid op deze vraag doe je er goed aan om te focussen op jouw sterke punten, met onderliggende voorbeelden (zie punt 2). Deze vraag is het perfecte moment om de beste versie van jezelf te laten zien, en hier moet je gebruik van maken.

11. Focus je ook op lichaamstaal

Tijdens een sollicitatiegesprek gaat het niet alleen om het verhaal dat je vertelt. Ook je lichaamstaal kan namelijk veel zeggen over jou als persoon. Maak oogcontact met de interviewer, zorg dat je netjes gekleed bent en toon een goede lichaamshouding. Daarnaast doe je er goed aan om niet te veel parfum op te spuiten, want dit kan (zeker in slecht geventileerde ruimtes) zorgen voor een negatief effect.

12. Wees natuurlijk

Het is belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek op een natuurlijke manier te praten. Veel interviewers zullen het opmerken wanneer je op een onnatuurlijke, gemaakte manier spreekt. Blijf natuurlijk en zorg je op enthousiaste maar natuurlijke manier over jouw CV en ervaringen praat. Veel recruiters zijn ervaren genoeg om door te hebben wanneer jij je niet als jezelf gedraagd.

13. Bedank de interviewer

Na afloop van het gesprek is het belangrijk om beleefd te zijn. Dank de interviewer voor zijn tijd en vraag wanneer je een reactie kan verwachten. Door op een beleefde manier af te sluiten zal dit ook de interviewer een goed gevoel geven.

14. Stuur een “follow-up”

Wanneer je een goed gevoel hebt overgehouden aan het sollicitatiegesprek is het verstandig dit met de organisatie te delen. Laat de organisatie weten dat je het gesprek als prettig hebt ervaren en dat je nog steeds enthousiast bent over de functie.

Zorg er wel voor dat het bericht niet te algemeen wordt. Refereer naar het gesprek en benoem wat je juist zo prettig vond aan het gesprek. Om te voorkomen dat ze vergeten zijn wie je ook alweer was is het verstandig om binnen 48 uur na het gesprek een bericht te sturen.

Voor jezelf is het prettig om na het gesprek op te schrijven wat wel en niet goed ging. Dit kun je meenemen in een vervolggesprek.

15. Houd vol(!)

Het kan best zijn dat je meerdere sollicitatiegesprekken nodig hebt om aan een baan te komen. Ook al is de arbeidsmarkt op dit moment overspannen, elk bedrijf heeft zijn eigen bedrijfscultuur en daar moet je maar net tussen passen. En misschien goed om te beseffen; enkele jaren terug had een starter op de arbeidsmarkt gemiddeld 7.5 maand nodig om een baan te vinden, terwijl een jong professional met werkervaring gemiddeld 5 maanden deed om een nieuwe baan te vinden.

Je mag jezelf wat tijd gunnen om een nieuwe werkgever te vinden.

Vraag over deze tips of direct inschrijven?

Bij Werkstede weten wij alles over solliciteren. Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Neem gerust contact met Werkstede op. Wil jij jezelf direct inschrijven bij Werkstede? Dat kan via de inschrijfpagina.

Hoe ziet een CV eruit 2

Ook interessant

Efficiëntie en innovatie: Praktisch advies voor vakmensen in de Procestechniek

In de snel veranderende wereld van de procestechniek is het cruciaal dat je als vakprofessional voortdurend bijleert en jezelf ontwikkelt. Of je nu een operator, monteur of een andere technische specialist bent, deze adviezen helpen je om te excelleren in je vakgebied.

Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor een gezonde levensstijl en kan helpen stress en burn-out te voorkomen.

In deze blog geven wij tips over hoe je een betere balans kunt vinden tussen werk en privéleven, zoals het stellen van grenzen, het nemen van pauzes en het plannen van vrije tijd.

Ontdek je talenten in werk: 5 stappen naar succes

Of je nu net begint aan je carrière of al jarenlang werkervaring hebt, het ontdekken van je talenten in werk is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en succes.

In deze blog omschrijven wij vijf stappen die je kunt nemen om je talenten in werk te ontdekken.

De voordelen van empathisch vermogen op jouw werkplek

Empathie is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze steeds meer verbonden en diverser wordende samenleving. In het bijzonder is het belangrijk op onze werkplek, waar we dagelijks met een breed scala aan mensen communiceren.

Benieuwd hoe dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere resultaten voor jouw organisatie? Check deze blog.

De 36 urige werkweek: de voor- en nadelen van 36 uur werken per week

De 36-urige werkweek krijgt steeds meer bekendheid, meer bedrijven kiezen ervoor om van de gebruikelijke 40-uur af te stappen en dat is niet voor niets. Een 40-urige werkweek neemt namelijk een groot deel van je leven in beslag en een werkweek van 36-uur kan daar verandering in brengen. 36 uur werken per week kent voor- en nadelen, in deze blog zetten wij ze voor je op een rij!

Tien signalen dat je je baan niet leuk vindt en op zoek moet gaan naar iets anders

Je voelt al een tijdje dat het niet lekker loopt. Op het werk voel je je niet (meer) zo op je plek, maar doet je best om maar gewoon door te gaan, de knop om te zetten en je vooral ‘niet zo aan te stellen’. Totdat je merkt dat je het eigenlijk helemaal niet volhoudt, je deze signalen niet meer kunt negeren en je steeds beter gaat beseffen dat je je werk toch echt niet meer leuk vindt.

I Stock 1128758749 VVVV
>

Neem contact op

Contact
>