Nieuws Werken in de p...

Werken in de procesindustrie: wat maakt het zo aantrekkelijk?

Niels Nentjes
Kennis
29/09/2021
8 minuten

De procesindustrie heeft een grote impact op Nederland. Echter, veel mensen vragen zich af wat de procesindustrie precies inhoudt en waarom zoveel mensen werkzaam zijn in deze omvangrijke sector. In dit artikel lees je wat de procesindustrie is, uit wat voor functies het bestaat en wat voor impact het heeft op Nederland.

Wat is de procesindustrie?

Bedrijven die werkzaam zijn in de procesindustrie maken producten of halffabricaten door middel van meerdere deelbewerkingen. De procesindustrie heeft een grote impact op de maatschappij, omdat het bij productie van bijna alle dagelijkse goederen een rol speelt.

Een andere term waarmee de procesindustrie vaak wordt aangeduid is de maakindustrie. Tot de maakindustrie behoren sectoren als de elektronica, textiel, machinebouw, metaalproducten, transportmiddelen en transportmiddelen. De termen maakindustrie en procesindustrie zijn niet hetzelfde. De procesindustrie is namelijk een stuk breder dan de maakindustrie.

Je kan dus een breed scala van producten rekenen tot de procesindustrie. De procesindustrie gaat om voedingsmiddelen, dranken, chemicaliën en farmaceutische producten, maar ook kunststoffen, rubber, textiel en papierproducten.

Een groot deel van de beroepsbevolking is actief in de procesindustrie. Het is één van de grootste sectoren van de wereld.

Verschillende productieprocessen

Er zijn twee hoofdcategorieën waarin productieprocessen worden onderscheiden. Enerzijds zijn er de continu-processen en anderzijds zijn er batch-processen. Bij continu-productieprocessen is er een constante stroom aan eindproducten die de fabriek verlaten. Er vindt geen onderbreking plaats in het productieproces. Voordelen van continu-processen zijn dat er flexibele productiehoeveelheden kunnen worden opgeleverd, het eenvoudiger is om op te schalen, er minder energie wordt gebruikt.

Voorbeelden van continu-processen zijn met smelten van metaal, wat continue verloopt. Ook is het maken van voedingsmiddelen (denk aan pindakaas) in veel gevallen een continue proces. De productie komt niet of nauwelijks stil te staan omdat er voldoende grondstoffen zijn en er doorgaans ook genoeg behoefte is. Het stilzetten van machines kost in dit geval vaak meer tijd en geld dan het laten draaien.

Naast de continu-processen zijn er de batchprocessen. Hierbij wordt er een specifiek aantal producten geproduceerd. Er is geen constante toestroom van bijvoorbeeld grondstoffen, waardoor het productieproces bij een batchproces stil komt te vallen. Producten die door middel van batchprocessen tot stand komen kunnen doorgaans niet of nauwelijks in een continu-process worden gemaakt.

In veel gevallen worden continu-processen verkozen boven batchprocessen. Batchprocessen worden als een inefficiënt productieproces gezien, waardoor veel batchprocessen vroeg of laat alsnog transformeren in continu-processen. Zeker wanneer de behoefte aan een bepaald (eind)product groeit, kiezen producenten het liefst zo spoedig mogelijk voor een continu productieproces.

Redenen waarom mensen werken in de procesindustrie

Ondanks het feit dat automatisering een grote rol speelt in de procesindustrie, is er nog steeds een groot deel van de mensen werkzaam in deze grote industrie.

1. Mensen leveren een bijdrage aan de economie

De procesindustrie is één van de belangrijkste sectoren ter wereld. Naast het feit dat dit een behoorlijke financiële impact heeft op ons land, geeft het mensen die werkzaam zijn in de sector ook een voldaan gevoel. De mensen die werkzaam zijn in de procesindustrie zijn trots dat ze een bijdrage mogen leveren aan de economie.

2. Nieuwe technologieën ontwikkelen

Naast het leveren van een bijdrage aan de economie, is de procesindustrie vaak een broedplaats van nieuwe ontwikkelingen. De meeste innovaties komen voort uit de procesindustrie en dat is iets om trots op te zijn. Hoe cool is het om de nieuwste technologieën als eerst te gebruiken? Het geeft werknemers een gevoel van trots dat ze bij nieuwe innovaties betrokken zijn.

3. Carrièremogelijkheden

Een andere reden om in de procesindustrie te gaan werken is het feit dat er veel carrièremogelijkheden zijn. Wanneer je eenmaal werkt bij een organisatie is het vaak mogelijk om stappen te maken. Veel werknemers beginnen bijvoorbeeld in het productieproces en zijn later verantwoordelijk voor een bepaalde afdeling van een organisatie. Doorgaans bieden bedrijven in de procesindustrie voldoende opleiding om vaardigheden te ontwikkelen.

4. Maatschappelijke impact

Niet alleen heeft werken in de procesindustrie een economische impact op de maatschappij. Ook lever je namelijk een bijdrage aan de maatschappij zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen en vaccins. Deze producten zijn afkomstig uit de procesindustrie, en dit is voor veel werknemers reden om trots te mogen zijn dat ze een rol kunnen spelen in deze belangrijke producten.

5. Salaris

De procesindustrie is een sector waar je een prima salaris kan verdienen. Zelfs als je geen (of een lage) opleiding hebt genoten, zijn er mogelijkheden om iedere maand goed rond te komen. Samen met de carrièremogelijkheden is dit ook een reden dat mensen graag in de procesindustrie werken.

Banen en functies in de procesindustrie

Binnen de procesindustrie zijn er verschillende functies en banen te onderscheiden. Dit zijn de bekendste banen:

Procesoperator

Een procesoperator is iemand die zich bezighoudt met het besturen en controleren van een industriële installatie. In de procesindustrie wordt er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van sterk geautomatiseerde installaties. Deze worden doorgaans bediend vanuit een controlekamer waar de procesoperator het overzicht behoudt en zorgt dat de machines optimaal blijven functioneren.

Vroeger was een procesoperator verantwoordelijk voor de gehele machine binnen een fabriek. Vanwege de complexiteit en het formaat van hedendaagse installaties zijn de procesoperators tegenwoordig verantwoordelijk voor een specifiek deel van de installatie.

Productiemanager

Een andere functie is die van productiemanager. Maar wat doet een productiemanager? Een productiemanager zorgt ervoor dat het productieproces efficiënt en betrouwbaar verloopt. De productiemanager is verantwoordelijk voor het plannen en organiseren van productieschema’s, het bewaken van de veiligheid van werknemers en apparatuur, zorgen dat de kwaliteitsstandaarden bewaakt worden en dat de juiste materialen worden ingekocht.

Als productiemanager heb je veel verantwoordelijkheid. Toch kan je met verschillende opleidingsniveaus aan de slag als productiemanager. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar je opleidingsniveau, maar ook naar ervaring. Zo zijn er veel mensen binnen de procesindustrie die door ervaring zijn doorgegroeid tot productiemanager.

Storingsmonteur

Een andere veel voorkomende functie binnen de procesindustrie is die van storingsmonteur. Als storingsmonteur ben je verantwoordelijk voor de werking van een technische installatie. Je zorgt ervoor dat storingen op tijd worden gedetecteerd en opgelost. Daarnaast pleeg je preventief en curatief onderhoud aan de installaties die bij het productieproces komen kijken. Waar nodig help je bij het opstarten van machines en ondersteun je de procesoperator.

Shiftleader

Als shiftleader ben je verantwoordelijk voor het efficiënt inzetten van mens en machine. Vaak heeft de shiftleader een aantal specialistische maar ook een breed scala aan werkzaamheden. Het gaat om administratieve taken zoals werkschema’s, het aannemen en trainen van nieuw personeel en het garanderen van een goedlopend werkproces.

Werken in de procesindustrie

Werken in de procesindustrie 2

Welke vaardigheden heb je nodig in de procesindustrie?

Werken in de procesindustrie is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je in deze industrie aan de slag wil is het belangrijk om tenminste over de volgende vaardigheden te beschikken.

IT Vaardigheden

Wanneer je werkzaam bent in de procesindustrie heb je meestal te maken met geautomatiseerde installaties. Deze installaties worden gestuurd door uitgebreide computersystemen, waardoor het hebben van IT vaardigheden belangrijk is. Tegenwoordig wordt er in opleidingen veel aandacht besteed aan de automatiseringstoepassingen binnen de procesindustrie.

Omgaan met stress

In de procesindustrie heb je regelmatig te maken met stress. Het stilzetten van de installaties in de procesindustrie kost veel geld, waardoor het belangrijkis dat de continuïteit van de machines bewaakt wordt. Stressbestendigheid is daarom een belangrijke eigenschap. Je moet niet in paniek raken op het moment dat een machine uitvalt of als er zich een acute situatie voordoet.

Kritisch en logisch denken

Wanneer je werkzaam bent in de procesindustrie is het belangrijk dat je kritisch en logisch kan nadenken. Je moet in staat zijn om op problemen vanuit verschillende perspectieven te benaderen en hier oplossingen voor te zoeken. Ook tijdens stressvolle situaties is het belangrijk dat je in staat blijft om kritisch en logisch na te denken.

Onderhandelingsvaardigheden

Voor bepaalde functies binnen de procesindustrie is het belangrijk dat je beschikt over onderhandelingsvaardigheden. Productiemanagers krijgen bijvoorbeeld met regelmaat te maken met het inkopen van grondstoffen of halffabrikaten waardoor onderhandelingsvaardigheden een belangrijke vaardigheid zijn.

Communicatievaardigheden

In de procesindustrie werk je in de meeste gevallen niet alleen. Het is belangrijk dat jij in staat bent om te communiceren met jouw collega’s en leidinggevenden. Communicatievaardigheden zijn dan ook ontzettend belangrijk in de procesindustrie. Vind je het spannend om met collega’s of leidinggevenden te communiceren? Dan is het verstandig om dit met jouw manager te bespreken. Er zijn veel mogelijkheden om communicatievaardigheden te ontwikkelen.

De toekomst van de procesindustrie

In de toekomst kunnen we verwachten dat er een aantal innovaties zullen plaatsvinden in de procesindustrie. Met name door de overheid opgelegde CO2-­reducties zullen in de procesindustrie veel zaken doen veranderen. Maar wat zijn de verwachtingen voor toekomst?

CO2-neutraal produceren

Een van de thema’s die in de toekomst een rol zal gaan spelen is het CO2-neutraal produceren. Het is tevens één van de grootste uitdagingen, want dit betekent dat het productieproces efficiënter moet zijn. Energiebezuiniging is hierbij een belangrijke stap. De procesindustrie moet zich inzetten om productiesystemen energiezuiniger te maken.

Transparantie

Ook transparantie zal een grote rol gaan spelen in de toekomst. Vanwege de vele mogelijkheden van internet en social media kunnen bedrijven in de procesindustrie het niet permitteren om slecht in het nieuws te komen. Bedrijven moeten daarom rekening houden met mens, planeet maar ook bedrijfsresultaten.

Beveiliging tegen cyberaanvallen

In de procesindustrie is automatisering van systemen een belangrijk agendapunt. De keerzijde van automatisering en informatietechnologie is dat het kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Bedrijven dienen zich in de toekomst te wapenen tegen cyber aanvallen van buitenaf. Door te investeren in cybertechnologie kunnen aanvallen die het productieproces kunnen verstoren worden voorkomen.

Werken in de Nederlandse procesindustrie

Nederland kent veel werkgelegenheid in de procesindustrie. Ook bij Werkstede komen met regelmaat vacatures voorbij als procesoperator, productiemanager, storingsmonteur of shiftleader. Wij hebben een groot netwerk aan werkgevers die actief zijn in de industrie.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Lijkt het jou leuk om in de procesindustrie aan de slag te gaan? Reageer dan direct op een van onze vacatures of schrijf je in, zodat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste vacatures!

Weet je nog niet zeker of de procesindustrie iets voor jou is? Stuur ons dan gerust een bericht. We denken graag met je mee!

Werken in de procesindustrie

Ook interessant

Efficiëntie en innovatie: Praktisch advies voor vakmensen in de Procestechniek

In de snel veranderende wereld van de procestechniek is het cruciaal dat je als vakprofessional voortdurend bijleert en jezelf ontwikkelt. Of je nu een operator, monteur of een andere technische specialist bent, deze adviezen helpen je om te excelleren in je vakgebied.

Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor een gezonde levensstijl en kan helpen stress en burn-out te voorkomen.

In deze blog geven wij tips over hoe je een betere balans kunt vinden tussen werk en privéleven, zoals het stellen van grenzen, het nemen van pauzes en het plannen van vrije tijd.

Ontdek je talenten in werk: 5 stappen naar succes

Of je nu net begint aan je carrière of al jarenlang werkervaring hebt, het ontdekken van je talenten in werk is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en succes.

In deze blog omschrijven wij vijf stappen die je kunt nemen om je talenten in werk te ontdekken.

De voordelen van empathisch vermogen op jouw werkplek

Empathie is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze steeds meer verbonden en diverser wordende samenleving. In het bijzonder is het belangrijk op onze werkplek, waar we dagelijks met een breed scala aan mensen communiceren.

Benieuwd hoe dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere resultaten voor jouw organisatie? Check deze blog.

De 36 urige werkweek: de voor- en nadelen van 36 uur werken per week

De 36-urige werkweek krijgt steeds meer bekendheid, meer bedrijven kiezen ervoor om van de gebruikelijke 40-uur af te stappen en dat is niet voor niets. Een 40-urige werkweek neemt namelijk een groot deel van je leven in beslag en een werkweek van 36-uur kan daar verandering in brengen. 36 uur werken per week kent voor- en nadelen, in deze blog zetten wij ze voor je op een rij!

Tien signalen dat je je baan niet leuk vindt en op zoek moet gaan naar iets anders

Je voelt al een tijdje dat het niet lekker loopt. Op het werk voel je je niet (meer) zo op je plek, maar doet je best om maar gewoon door te gaan, de knop om te zetten en je vooral ‘niet zo aan te stellen’. Totdat je merkt dat je het eigenlijk helemaal niet volhoudt, je deze signalen niet meer kunt negeren en je steeds beter gaat beseffen dat je je werk toch echt niet meer leuk vindt.

I Stock 1128758749 VVVV
>

Neem contact op

Contact
>